Poseł Giżyński bagatelizuje problem przemocy

Podczas ostatniego posiedzenia Komisji ds. Mniejszości Narodowych i Etnicznych poseł Prawa i Sprawiedliwości z Częstochowy, Szymon Giżyński, powątpiewał, czy w Polsce mamy do czynienia z nienawiścią ze względu na kolor skóry czy religię. Uznał, że równie dobrze w naszym kraju może występować przemoc względem ludzi noszących skarpetki o poszczególnych kolorach czy smakoszy zup. Naszym zdaniem, tego typu wypowiedzi są współodpowiedzialne za mowę i akty nienawiści.

Parlamentarzyści Nowoczesnej nie poznali się na poczuciu humoru częstochowskiego posła PiS Szymona Giżyńskiego. Jego kpiny na temat przestępstw popełnianych z pobudek rasistowskich najwyraźniej ich nie rozbawiły, skoro zgłosili się do komisji etyki poselskiej z żądaniem ukarania Giżyńskiego.” – pisze Gazeta Wyborcza.

Wzywamy sejmową Komisję ds. Etyki o stosowne ukaranie wygadanego posła.