„DOBRA” ZMIANA w częstochowskich przedszkolach

Okręg częstochowski Partii Razem z niepokojem przygląda się sprawie zapisów dzieci do częstochowskich przedszkoli. Zgodnie z danymi Urzędu Miasta, nie znalazło się miejsca dla 400-tu najmłodszych. Miejsce trzylatkom zabrali sześciolatkowie, których rodzice nie zdecydowali na posłanie do szkoły podstawowej.

Nieprzemyślane cofnięcie reformy poprzedniego rządu, wywołało efekt kuli śniegowej, którego ofiarami stały się najmłodsze dzieci i ich rodzice – szczególnie ci biedniejsi, których nie stać na prywatne przedszkole. W tej sytuacji, nawet 500 zł na drugie i kolejne dziecko nie pomoże. Świadczenie to nie powinno mieć na celu dotowanie prywatnych placówek edukacyjnych a w połączeniu z decyzją rządu ws. 6-latków de facto dokładnie rolę spełnia.

Zdajemy sobie sprawę z nieudolności wdrażania reformy przez rząd Platformy Obywatelskiej. Buta i niechęć do dialogu ze społeczeństwem spowodowała wściekłość dużej części rodziców i naruszyła zaufanie wobec państwa i jego roli w budowaniu stabilnego, bezpiecznego i przyjaznego systemu oświaty. Jednakże nieudolność poprzedniej władzy nie może być uzasadnieniem dla radykalnej i nieodpowiedzialnej zmiany kursu polityki oświatowej. Nie może też usprawiedliwiać absurdalnej i szkodliwej decyzji o ponownym podwyższeniu wieku szkolnego.