Wzmocnijmy demokrację!

Komentujemy propozycje PiS odnośnie ograniczenia kadencji wójtów, burmistrzów i prezydentów miast.

Ograniczenie kadencji burmistrzów i prezydentów miast do dwóch jest jednym z naszych postulatów, które podnosimy od początku istnienia RAZEM. Obecny system wyraźnie sprzyja powstawaniu patologicznych sytuacji w samorządach. 75% obecnych prezydentów czy burmistrzów sprawuje władzę co najmniej od trzech kadencji (w skrajnych przypadkach od lat 70-tych ubiegłego wieku, jak w gminie Wręczyca Wielka).

Nie kupujemy tezy, że rządzący miastem czy gminą włodarze są wybierani wielokrotnie dlatego, iż są tak świetnymi gospodarzami. Niezaprzeczalnym faktem jest, że lokalnej opozycji ciężko jest przerwać istniejące skostniałe układy, szczególnie zważając na fakt, że instytucje miejskie czy gminne są często najwazniejszymi pracodawcami w danej miejscowości. Każdy z pracowników chcący zaangażować sie politycznie musi liczyć się z szykanami. Dodatkowo warto zauważyć, że urzędujący kandydat ma zwykle dobrą rozpoznawalność, świetnie zorganizowane polityczne zaplecze czy dostęp do środków finansowanych z gminnego czy miejskiego budżetu, które wykorzystuje do promowania własnego wizerunku. To ostatnie doskonale widoczne jest w Częstochowie. Czymże jest akcja “Jasne, że Województwo Częstochowskie”, jeśli nie przygotowaniem gruntu pod kampanię wyborczą SLD i Krzysztofa Matyjaszczyka w 2018? O zjawisku niszczenia demokracji lokalnej przez opłacone z publicznych pieniędzy media wypowiadali się niedawno Rzecznik Praw Obywatelskich oraz Helsińska Fundacja Praw Człowieka.

Musimy przywrócić Polkom i Polakom wiarę w demokrację, także na polu lokalnym. Niska frekwencja w wielu przypadkach to efekt braku nadziei, że zastałe układy władzy da się w końcu rozbić. W samorządach mamy do czynienia z kryzysem demokracji, który nowa ordynacja ma szansę w dużym stopniu ograniczyć. Zagwarantowanie rotacji na kluczowych dla samorządu stanowiskach wpłynie pozytywnie na aktywność obywatelską mieszkańców oraz zapobiegnie patologiom, jakie niesie ze sobą długotrwałe sprawowanie urzędu przed jedną osobę – patologie te doskonale zobrazowała afera reprywatyzacyjna w Warszawie, mamy z nimi do czynienia także w Częstochowie. Ograniczenie kadencyjności przysłuży się również konstytucyjnemu prawu dostępu do służby publicznej na równych zasadach.

Zdajemy sobie sprawę, że PiS myśli o wprowadzeniu kadencyjności przede wszystkim po to, by ułatwić swoim kandydatom zwycięstwo w wyborach lokalnych. Obecnie największym miastem rządzonym przez prezydenta z PiS jest Nowy Sącz. My jako RAZEM – alternatywa wobec obozów PiS i antyPiS, będziemy współtworzyć prospołeczny komitet, który wystartuje w wyborach do częstochowskiej Rady Miasta . Nie chcemy, aby częstochowianki i częstochowianie musieli wybierać między zużytymi elitami upadającego SLD z jednej strony, a nowym prawicowym establishmentem z drugiej. Nie chcemy być równiez kolejnym bezideowym, pseudoapolitycznym ruchem.