PiSowska ośmiornica przejmuje Częstochowę

Uczciwość i walka z korupcją nie schodzi z ust polityków PiS-u. W 2009 r. Jacek Kurski czy Mariusz Błaszczak – oskarżając ówczesnych rządzących o nepotyzm i kumoterstwo – domagali się stworzenia Białej Księgi wszystkich nominacji politycznych w instytucjach publicznych, spółkach Skarbu Państwa i samorządowych.

Dzisiaj Prawo i Sprawiedliwość dokonuje skoku na państwo na skalę wcześniej w Polsce niewidzianą. Osoby powiązane z partią rządzącą – niedoszli posłowie i samorządowcy, doradcy, krewni i znajomi królika – masowo obsiadają stołki w kolejnych spółkach i instytucjach publicznych na szczeblu krajowym i lokalnym. Co najmniej 1000 osób związanych z Prawem i Sprawiedliwością znalazło w ten sposób nową pracę. Tyle przypadków udokumentował Puls Biznesu.

Ponizej przedstawiamy listę trzynastu częstochowskich działaczy PiS na posadach z nadania politycznego:

1. Gabriel Dors – kandydat PiS w wyborach samorządowych, zastępca dyrektora śląskiego oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) w Częstochowie

2. Marek Dziubek – założyciel Porozumienia Centrum w Częstochowie (wspólnie z Szymonem Giżyńskim, późniejszym wieloletnim posłem PiS), zastępca dyrektora śląskiego oddziału ARiMR, dyrektor śląskiego ODR w Częstochowie

3. Artur Gawroński – wiceszef rady miasta w Częstochowie i szef klubu PiS, pracownik biura śląskiego oddziału ARiMR w Częstochowie

4. Piotr Geremek – działacz PiS z Częstochowy, zastępca kierownika Biura Politycznego (BP) ARiMR w Częstochowie

5. Krzysztof Janus – były radny miejski PiS w Częstochowie, prezes spółki Hutmar

6. Konrad Jarzyński – kandydat PiS w wyborach samorządowych, dyrektor śląskiego oddziału ARiMR w Częstochowie

7. Beata Kocik – radna PiS sejmiku śląskiego, była pracownica biura posła PiS Szymona Giżyńskiego, kierownik BP ARiMR w Częstochowie

8. Janusz Kula – ojciec Alberta Kuli, radnego miejskiego PiS w Częstochowie, członek RN Regionalnego Funduszu Gospodarczego

9. Jerzy Nowakowski – radny miejski PiS w Częstochowie, dyrektor biura rozwoju i inwestycji w spółce Operator ARP

10. Zdzisław Radecki – częstochowski działacz Porozumienia Centrum (wspólnie z Szymonem Giżyńskim, późniejszym wieloletnim posłem PiS) – członek RN Regionalnego Funduszu Gospodarczego

11. Artur Sokołowski – były radny miejski PiS w Częstochowie, wiceprezes Regionalnego Funduszu Gospodarczego

12. Urszula Bauer – kandydatka PiS na burmistrza Myszkowa, śląski kurator oświaty

13. Piotr Nowak – jako adwokat udzielał porad prawnych w lublinieckim biurze PiS, członek RN Regionalnego Funduszu Gospodarczego

W związku z opublikowaną listą 1000 posad dla związanych z PiS działaczy domagamy się przeprowadzenia kontroli Najwyższej Izby Kontroli (NIK) nad procesami zatrudnienia w spółkach Skarbu Państwa i instytucjach publicznych. Nasz region i nasz kraj to nie partyjny folwark!