O nas

Jesteśmy grupą mieszkańców i mieszkanek Częstochowy, a także pobliskich powiatów, którym zależy na zrównoważonym rozwoju zarówno miasta jak i regionu jako całości. Mamy wiele pomysłów, które staramy się realizować różnymi sposobami. Aktywizujemy lokalną społeczność, organizując wiele oddolnych akcji. Chcemy pozytywnie wpływać na nasze otoczenie. Zależy nam, aby miasto i region stały się przestrzenią przyjazną dla wszystkich.

Działamy na terenie miasta Częstochowy oraz powiatów: częstochowskiego, kłobuckiego, lublinieckiego i myszkowskiego. Każde miejsce, każda gmina ma swoją specyfikę i lokalne problemy. Naszym celem jest zaproszenie mieszkanek i mieszkańców każdego zakątka naszego regionu do wspólnej pracy na rzecz tego, co wszystkim nam służy. Większość z nas nie miała do czynienia z działalnością polityczną. My politykę widzimy inaczej – chcemy działać wspólnie z ludźmi i dla ludzi. Polityka to nie tylko to co na ulicy Wiejskiej w Warszawie, ale także wszystkie małe rzeczy dziejące się wokół nas – walka o zachowanie szkoły w małej miejscowości czy o dostęp do porządnej opieki lekarskiej w gminie.

Jeśli bliskie Ci są nasze cele i wartości, dołącz do nas! Razem damy radę! >>> FORMULARZ REJESTRACYJNY

Nasze działania

Razem w Częstochowie istnieje niemal tak samo długo, jak cała partia Razem. W Kongresie założycielskim Partii udział wziął jeden przedstawiciel naszego okręgu. Pierwsze spotkanie odbyło się 30 maja 2015, na którym pojawiło się kilkanaście osób. W lipcu wybraliśmy trzyosobowy Zarząd Okręgu. Na przełomie sierpnia i września częstochowskie Razem przystąpiło do kampanii wyborczej przed jesiennymi wyborami parlamentarnymi. Nasza lista w okręgu nr 28 liczyła 11 nazwisk. Znaleźli się na niej mieszkańcy nie tylko z Częstochowy, ale także z okolicznych powiatów. Na czele listy stanął pochodzący z Rakowa Jarosław Soja, który reprezentował nasze ugrupowanie na przedwyborczych debatach: w Akademii im. Jana Długosza (debata organizowana przez Tok Fm) i w IX Liceum Ogólnokształcącym im. C.K. Norwida. 25 października w okręgu oddało na nas głos 3,64% wyborczyń i wyborców.inna polityka

Po wyborach dalej intensywnie pracujemy. Nasze działania to m.in.:

– Poparcie dla protestujących pracownic i pracowników Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Częstochowie;
– Wystąpienie na Radzie Miasta Częstochowy popierające inicjatywę finansowania in vitro;
– Poparcie społeczności gminy Lipie walczącej o niezamykanie Szkoły Podstawowej w Rębielicach Królewskich i Przedszkola w Zimnowodzie;
– Akcja ulotkowa ws. publikacji Trybunału Konstytucyjnego;
– Protest w Alei NMP przeciwko propozycji zakazu aborcji;
– Wielka akcja sprzątania brzegów Warty, mająca na celu zwrócenie uwagi władz miasta na zaśmiecenie terenów podmiejskich;

I inne, o których możecie przeczytać na naszej stronie internetowej i profilu na facebooku.

Kontakty lokalne

Częstochowa, powiaty częstochowski i myszkowski: Waldemar Chamala; +48 698 348 063
powiat kłobucki: Łukasz Żołnowski; +48 509 563 636
powiat lubliniecki: Łukasz Respondek;  +48 512 422 229